zaterdag 18 september 2010

Vis eten gezond??

- wereldwijd gaat ruim 40 miljard kilo vis en andere zeedieren – waaronder dolfijnen en andere kleine walvisachtigen, zeeschildpadden en vooral veel vissoorten die men niet mag of wil vangen – dood terug overboord. Dit is een onvoorstelbare slachting.

-
Van alle roofvissen is nog maar zo´n 10% over.

-
Jaarlijks wordt er ruim 38 miljard kilo vis gevangen om verwerkt te worden tot ... vis-, varkens- en kippenvoer. Varkens eten wereldwijd tweemaal zoveel vis als alle Japanners in een heel jaar en zesmaal zoveel als alle Amerikanen.

- Om een kilo kweekvis te verkrijgen is er tussen de 2 en 6 kilo wilde vis nodig.

-
Gezonde vis? Hoe vetter de vis, hoe meer gifstoffen die bevat.

-
Ook mangrovebossen staan onder enorme druk. Deze unieke natuurgebieden en kraamkamers van honderden vissoorten worden gekapt om plaats te maken voor garnalen- en viskwekerijen.

-
de oceanen verzuren in een veel hoger tempo dan wetenschappers ooit gedacht hadden. Deze verzuring is het gevolg van de veel te hoge CO2-productie. De oceanen nemen 50% van alle CO2 op, maar kunnen dat nauwelijks nog bolwerken. Het gevolg is dat het water verzuurt, waardoor alle organismen die kalk bevatten langzaam, maar vooral zeker oplossen. Volgens wetenschappers zullen alle koraalriffen tegen 2060 verdwenen zijn.

De oplossing
Daar de vee- en vleesindustrie verantwoordelijk is voor bijna 20% van alle broeikasgassen, is een van de meest simpele oplossingen het drastisch verminderen van de vleesconsumptie en het stoppen met het eten van vis. Uiteraard moet vis wel beschikbaar blijven voor de 500 miljoen mensen in derde wereldlanden die niets anders hebben dan vis. Helaas vist Europa juist daar nu met ons belastinggeld de vis voor deze mensen weg.


En wat dan met de omega-3 vetzuren in vis? Voor slechts één liter visolie moet tot 120 kg vis dood. Maar vissen maken zelf helemaal geen omega-3 aan; ze krijgen het enkel via hun voeding binnen. Deze vetstoffen zitten in sommige soorten plantaardig plankton, eencellige algen die makkelijk te kweken zijn. Daar hebben we dus niet eens vis voor nodig!

Bron en meer info: Danny Haelewaters

Geen opmerkingen: