maandag 12 december 2011

Black-out

Een black-out is een stoornis van het korte termijn geheugen: nieuwe informatie wordt tijdelijk niet doorgegeven aan het lange termijn geheugen. Dit kan onder andere voorkomen als je teveel alcohol drinkt. Je weet bijvoorbeeld niet meer hoe je bent thuisgekomen bent, wat je allemaal gezegd hebt of waar je je fiets hebt gelaten.

Het gat van de deur
Veel minder bekend is dat het verschijnsel ook kan optreden als je een andere ruimte binnengaat. Toch overkomt het veel mensen wel eens, zélfs mensen die normaalgesproken een goed geheugen hebben: je loopt een kamer binnen om iets te pakken en op dat moment vraag je je af wat je ook al weer kwam doen. Het gat in je geheugen ontstaat op het moment dat je door de deuropening naar de andere kamer gaat.

Afgesloten hoofdstuk

Gabriel Radvansky, hoogleraar psychologie aan een universiteit in Indiana denkt te weten hoe dit komt. Bij het binnengaan of het verlaten van een kamer zouden we iedere keer ‘een hoofdstuk in onze geest afsluiten'. Omdat herinneringen uit het vorige hoofdstuk moeilijker zijn op te roepen dan uit het hoofdstuk waar je middenin zit, kun je een black-out ervaren als je in een andere ruimte komt.

Bewijs

Radvansky toonde zijn theorie aan door studenten voorwerpen te laten verplaatsen, de ene keer naar een plek binnen dezelfde kamer en een andere keer naar een plek in een aangrenzende kamer. De studenten bleken inderdaad in het laatste geval veel vaker te vergeten waar ze het voorwerp precies neer moesten zetten. Ook al was de afstand die ze moesten afleggen niet langer!

Bron: Welingelichtekringen.nl, Webzorg.nl

Geen opmerkingen: