zaterdag 14 januari 2012

Hoge dosis pijnstiller bij chronische pijn

Laatste update:  13 januari 2012 13:57 info

AMSTERDAM - Bij chronische pijn zijn de pijnreceptoren van slag. Twee sterke shots van een morfine-achtig medicijn kunnen dit verhelpen.

Foto:  Gezondheidsnet
Duitse en Oostenrijkse onderzoekers hebben dat in elk geval bij ratten voor elkaar gekregen. De onderzoekers van de universiteiten van Wenen en Heidelberg publiceren er vrijdag over in Science.
Wanneer je je ergens aan bezeert, geven pijnzenuwen een signaal af. Dit heeft als doel dat je je niet nogmaals aan dezelfde steen stoot. De pijn blijft niet in je herinnering hangen, maar wel de negatieve associatie met de situatie waarin je de pijn opliep.
Bij mensen met chronische pijn is er iets mis in hun pijnsysteem waardoor niet alleen de herinnering maar ook de pijn zelf blijft hangen. Het is alsof na de pijnprikkel het lichaam is vergeten de volumeknop terug te draaien. Een korte maar hoge dosis van het morfine-achtige middel remifentanil zou deze knop alsnog kunnen terugdraaien, stellen de onderzoekers.

Hoge dosis

Ze toonden bij ratten met chronische pijn aan dat zenuwcellen in het ruggenmerg door een enkel shot met een hoge dosis van het middel weer bijna normaal waren, na een tweede shot zelfs helemaal.
Bovendien bleken de ratten na de behandeling niet meer overgevoelig voor pijnprikkels aan hun poten. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de pijnstiller het pijngeheugen van het ruggenmerg heeft gewist.
Zij zien hun onderzoek als een bewijs dat morfine-achtige medicijnen niet alleen chronische pijn tijdelijk kunnen stillen, maar mogelijk zelfs verhelpen, ook bij mensen.

Bron: nu.nl

Geen opmerkingen: