zondag 19 februari 2006

Kunst Of Speelgoed?


Net gezien op tv, Takashi Murakami, een Japanse kunstenaar.

Murakami is een veelzijdige wereldberoemde popart-kunstenaar en ontwerper van de meest geïmiteerde tas ter wereld voor het merk Louis Vuitton. Zijn kunstproducten zijn gebaseerd op een reeks veelkleurige, terugkerende motieven en logo’s. Geïnspireerd door de Japanse manga- en anime-cultuur maakt hij cartoonachtige schilderijen, sculpturen, decorontwerpen en ontwerpen voor knuffels, posters, muismatjes, asbakken, t-shirts etc. Zijn werk lijkt speelgoed voor de kunstwereld, maar daarmee is hij wel de beste kunstinvestering van dit ogenblik geworden.


Ook te zien op de website Artsy

In 2000 stelde Murakami onder de naam 'Superflat' een tentoonstelling samen van Japanse kunst, waarin de invloed van de massaproducten der speelgoed- en amusementsindustrie op de hedendaagse kunst en esthetiek tot uiting werd gebracht. Dat soort ontwikkelingen fascineert hem mateloos, getuige ook zijn werk, waarin hij de werelden van moderne Japanse stripverhalen en oude Japanse schilderkunst op onnavolgbare wijze laat samensmelten.
Hij exposeerde in Londen, Parijs, Tokio, Los Angeles en New York. In Japan zijn nog nauwelijks Murakami's te vinden omdat de Amerikanen al zijn grote werk hebben opgekocht.

Ik weet niet of de Murakami-poppetjes al te koop zijn in de Nederlandse (speelgoed)winkels, maar mocht dat niet zo zijn dan gaat dat vast heel binnenkort gebeuren.


1 opmerking:

Anoniem zei

Heel mooi ...vrolijke kunst.